Tätä maata ei rakennettu työllä vaan lakoilla

Kahdeksan tunnin työpäivä, vuosiloma, työehtosopimukset, työturvallisuuslaki, talviloma, vanhempainvapaa, opintovapaa ja kotihoidon tuki. Nämä listaamani asiat ovat monelle arkipäiväisiä itsestäänselvyyksiä. Kuitenkin kaikki nämä saavutetut etuudet ovat vaatineet aktiivista toimintaa ja työtaisteluita, jotka ovat olleet suuria mullistuksia oman aikansa työelämään.

Tällä hetkellä kaupan alalla taistellaan yksinkertaisista asioista. Palvelualojen ammattiliiton vaatimukset ovat selkeät: palkka, jolla elää. Inflaatio tuntuu tällä hetkellä jokaisen palkansaajan kukkarossa. Peruselintarvikkeiden hinta oli vuoden 2022 lopussa noussut vuodesta 2021 16 %.

Voisi kuvitella, että tällainen yhteiskunnallinen tilanne vaikeuttaisi palkkaneuvotteluja. Luulisi, että ruuan hinta vaikuttanut myös kauppojen voittoihin ja varmasti tehnyt hallaa myös niiden taloudelle. Kuitenkin, kun tilannetta tarkastelee tosiasioiden valossa, voidaan huomata, että asian laita ei ole näin. Muun muassa Kesko teki inflaatiosta huolimatta huipputuloksen vuonna 2022.

Ruokatuotannon kulujen kasvaessa myös kaupan elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet, joka on ehkä loogista, mutta osittain tarpeetonta. Suuret kaupat ovat omien voittojensa maksimoimiseksi ohjanneet kaiken taakan kiihtyvästä inflaatioista suoraan hintoihin. Näin kuluttajat ovat viime kädessä tuotantokustannusten kasvun maksajia. Kukaan ei oleta, että liikeyritys tekisi tarkoituksellista tappiota, mutta olisivatko Suomen suuret kauppaketjut voineet kantaa oman osuutensa kriisissä, joka tällä hetkellä maata ravistelee?

Keskon tilinpäätöstiedotteessa kiitetään kauppiaita ja heidän henkilökuntaansa hyvästä tuloksesta. Nyt kun työntekijät vaativat oikeutetusti parempaa palkkaa, heitä painostetaan lakon alaisiin töihin ja Kaupan liitto on päätynyt lopettamaan liittomaksujen tilityksen palkasta. Teot ja puheet harvoin kulkevat käsi kädessä siinä vaiheessa, kun kiitoksen tulisi konkretisoitua. Tämä ristiriita havaittiin jo hoitajien hakiessa itselleen parempaa toimeentuloa ja kelvollisempia työoloja.

Kaupan alan ammattilaiset ovat ansainneet itselleen palkan, jolla eläminen on turvattua. Lisäksi he ovat ansainneet työtunnit, joilla on mahdollista elättää itsensä ja perheensä.

Keskon tuloksesta ja ruuan hinnasta voi lukea lähteistä:

https://www.kesko.fi/media/uutiset-ja-tiedotteet/uutiset/2022/keskon-osavuosikatsaus-1.1.-30.9.2022-myynnin-kasvu-paransi-tulosta/https://yle.fi/a/74-20004084

https://yle.fi/a/74-20004084

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *